18 Eylül 2011 Pazar

Expat Ekonomisi'nden Kimler Ekmek Yiyecek?


Bir dönem Türkiye'den yurtdışına giden bir çok yöneticimiz vardı ve bu süreç hala da devam ediyor. Uluslararası markalarda Türk üst düzey yöneticilerin olması bizim için gurur verici olmakla beraber bu beyin göçünü nasıl engelleyebileceğimiz ve ülkemizin daha da ileri gitmesi için bu değerleri nasıl geri getireceğimiz tartışılıyor. Bu arada son yıllarda ülkemize de yurtdışından çalışmak için gelen yabancı yöneticilerin (Expat) oldukça arttığına dair yazılar yayınlanmaya başladı. Zaten rekabetin bolca olduğu ve yurtdışındaki firmalara göre iş imkanlarının kısıtlı olduğu ülkemizde birde expat'larla mı rekabet edeceğiz diye düşünmüyor değil insan ama global dünyada sınırların kalkması sonucunda bu sürecin olması da gayet doğal. Aslında başka açıdan baktığınızda ülkemizin potansiyelini göstermesi anlamında güzel bir haber bu.

Gazete ve dergilerde yer alan habere göre online kariyer sitelerinde 100,000'in üzerinde yabancı uyruklu kişiye ait CV olduğu (en çok Bulgaristan, Almanya, Azerbaycan, Fransa, ABD, Rusya, İngiltere, Yunanistan'lı kişilere ait), satış, dış ticaret ve pazarlama alanlarında ve tekstil, turizm, inşaat, eğitim, otomotiv gibi sektörlerde iş arandığı belirtilmiş. Türkiye'ye olan bu talebi sadece son yıllardaki ekonomik gelişme ve Avrupa'da krizin derinleşmesine bağlayanlar olduğu gibi bence Türkiye'de alacakları maaşla çok daha iyi bir yaşam sürecek olmaları, ülkemizin iklimi ve doğal güzellikleri ve yabancı bir ülkede (özellikle Türkiye'de) kendi ülkesinden çok daha fazla el üstünde tutulacak olmaları da burada çalışma isteğini tetikleyen sebepler arasında yer alıyor.

Avrupa ülkelerine göre farklı kültüre sahip olmamız, hizmet sektöründe hala eksikliklerin olması ve yabancı dil bilen az kişi olmasından dolayı yabancıların ülkemizde sıkıntı çekeceklerini düşünmüş, bu kişilere profesyonel hizmet verilse veya belli yerlerde organizasyonlar yapılsa niş bir alan yaratır mıyım diye internete girmiş ve bununla ilgili hizmet veren ve organizasyon yapan bir çok şirket görünce geç kaldığımı anlamıştım. Peki yabancı yöneticilerin ülkemize gelmelerinden kimler para kazanacak? Ya da kimler kazanabilir? Cevabı bulmak için kendimizi onların yerine koyalım ve yurtdışında bir ülkede yaşamaya başladığımızı düşünelim. Çok fazla insan tanımadığınız, yabancı bir kültüre sahip bir ülkede ilk etapta ne arardınız? Neye ihtiyacınız olurdu? Herşeyden önce bütün kapıları açan "güven" unsuru ilk planda olurdu.

Genelde expat'ın gelmeden önce araştırma yapacağı yer internet olacağı için güzel ve detaylı bir web sayfası hazırlamak işin başlangıç noktası olacaktır. Sadece verdiğiniz hizmetleri değil aynı zamanda ülkemizle ilgili bir çok detaylı bilginin verilmesi onlarca web sayfası arasından sizin sayfanızda daha fazla zaman geçirilmesine yol açacağı gibi firmanızın güvenilir olduğunuzu da düşündürecektir. Verilen hizmetler ile ilgili fiyatların detaylıca belirtilmesi, önceden hizmet verdiğiniz yabancıların resimleriyle beraber hizmetlerinizle alakalı olumlu görüşlerinin yayınlanması ve sunulan hizmetlerin çeşitliliği expat'ın sizden bilgi alması için ilk adımı atmasına sebep olacaktır. Şirket çalışanlarının farklı dillerde akıcı konuşabilmeleri, yabancıların (hatta ülkesine göre) önem verdikleri konuları çok iyi bilmeleri ve buna göre önerilerde bulunmaları sizi bir adım öne çıkaracaktır. Evrak işlemlerini yapan şirketler, emlakçılar, çocukların okul işini halledecek danışmanlar, spor merkezleri, yabancı ürünlerin satıldığı şarküteriler, araba ve bisiklet kiralama firmaları, yabancıları belirli yerlerde buluşturup kaynaşmalarını ve tanışmalarını sağlayan organizasyon şirketleri para kazanacağını düşündüğümüz  ilk kişiler olacaktır. Şirketiniz bünyesinde bu ve bunun dışında alanlarda hizmet veren firmaları iş ortağı olarak bünyenize alırsanız sadece vereceğiniz danışmanlıktan para kazanmakla kalmayıp  yönlendireceğiniz müşteri başına komisyon alabilir veya özenle seçeceğiniz firmaların web sayfanızda reklamlarının yapılmasından da para kazanabilirsiniz. İlerleyen günlerde bu büyük pastadan kimler büyük dilim alacak hep beraber göreceğiz. 

3 yorum:

Yavuz dedi ki...

Ozbekistan, Ermenistan ve Ukrayna'da expatriate hayati yasayan birisi olarak yorum yazmadan gecmem mumkun olamazdi. Murat'in da yazdigi gibi bu pastadan pay alan Turklerin sayisi az olmadigi gibi, ozellikle Istanbul gibi yasanmasi keyifli ve Avrupa'ya gore hayatin halen ucuz oldugu sehirde de yasamak ve gelir elde etmek isteyen yabanci sayisi hayli fazla.
Her ne kadar maliyetleri yukseltse de global ekonomide bunu engellemek zor. Ayrica global sirketlerdeki networking (hemsehricilik) de maalesef buna yol aciyor. Aslinda Turkiye, yabancilara calisma iznini verirken binbir dereden su getiriyor ki, bu sirketleri 6 aylik bir sureci dikkate alarak bir daha dusunmeye sevk ediyor. Ama bir yandan calisma izni cikana kadar da sinirsiz vize imkani var

Unknown dedi ki...

yabancıların ülkemiz iş piyasasına girişlerinin devlet eliyle düzenlenmesinin ve kontrolünün esnekleşmesi,Her geçen gün yagınlaşan ve meşrulaşan küresel dünyada işçilerin serbest dolaşımı ilkesinin karşı konulmaz sunuçlarından birisidir. Bkz. http://sozercizmeci.blogspot.com/2011/09/yenilenen-sekli-ile-yabancilarin.html#more
Diğer yandan girişimcilerin EXPAT'lara yönelik yasal işlemler dahil tüm danışmanlık hizmetlerini birleştirdikleri, bu yönde kapıdan kapıya taşınma işlemlerini bile gerçekleştirdikleri bir sektör "relocation" sektörü ülkemizde son on yıldır gizli gizli gelişmekteydi. Şimdilerde ise "relocation" sektörü girişimcilerin gözdeleri arasında. Hatta Avrupa Relocation ajansına - EURA - http://www.eura-relocation.com/ - her geçengün akreditasyon için başvuran türk şirketlerinin sayısı artmaktadır.

Gökhan Bilge dedi ki...

Expat tarihine bakarsak gelişmiş ülkelerden tecrübeli, bilgili yöneticilerin gelişmekte olan ülkelere bir akımdı. Küreselleşme neticesinde bu yöneticilerin getirdiği farklar git gide azalmıştır. Zaten maliyetleri yüksek olan expatların sayısı Türkiye'de azalmıştır. Küresel pazarın gerektirdiği yeteneklere sahip Türk yöneticilerin sayısı artmıştır. Bu yöneticiler pazarı da daha iyi tanıdıkları için tercih edilmektedir. Son senelerde yabancılara satılan Türk firmalarında ilk başta yabancı yöneticilerle yönetilirken yerlerini Türk yöneticilere bırakmıştır. Yabancılar tabiki Türkiye ye gelmek ister. Kendi ülkelerinde daralan pazar imkanları sebebiyle artık dünyanın her yerine gidip para kazanmak arzusundadır. Ama iş veren tarafında artık bu yöneticilere ihtiyaç duyulmamaktadır.