7 Ağustos 2011 Pazar

Dijital Ayak İzi Tarihe mi Karışıyor?

Bundan 1 sene önce gazetede yer alan bir haber Google'un zaman zaman ne kadar tehlikeli hale geldiğinin altını çiziyordu. Sevdiği kıza talip olan adamı Google'dan araştıran baba, adamın 6 sene önce yazlığında ettiği bir kavgadan dolayı mahkemelik olduğunu okuyunca kızını adama vermekten vazgeçer, çaresiz adam da gazeteye mektup yazıyor. Seneler önce kendisinin bile hatırlamadığı bir kavgadan dolayı jandarmanın kendisinin ifadesini aldığını ve bunun yerel gazetede yer aldığını, bunun Google'da çıkmasından dolayı kendisinin kavgacı olduğu düşünülerek sevdiği kızın kendisine verilmemesinden dolayı üzüntüsünü dile getiren adam Google'ın kendisinin bile hatırlamadığı bu kavgayı nasıl bulduğunu anlayamadığını söylemişti.


Trajikomik olan bu olay aslında hepimiz için geçerli. Sanal ortamda bir kere bir işlem yaptıysanız bu mutlaka bir şekilde ortaya çıkıyor. Üye olduğunuz bir web sayfası, bir yazıya yaptığınız bir yorum. sosyal medya'da koyduğunuz resimler ve daha niceleri. Son dönemlerde işverenler adaylara önceden Google'dan bakıp fikir sahibi olabiliyor ve adayın bazı konularda yalan söyleyip söylemediğini buradan anlayabiliyor. Hakkında gözükmemesini istediği haberleri sildirmek isteyen kişilerin sosyal medya ajanslarına ve halkla ilişkiler şirketlerine gittiklerini, kişisel imajlarını düzeltmek için bir takım çabalarda bulundukları da son zamanlarda çokça duyuluyor. Kısacası dijital ayak izi bizi heryerde birşekilde takip ediyor.

Müjdeler olsun artık bu sorunda gene bazı internet siteleri sayesinde çözülüyor. Yayına giren http://www.suicidemachine.org/ ve http://www.accountkiller.com/ adlı siteler artık sizin internetteki bütün geçmişinizi silebiliyor. Facebook, Twitter, Linkedin, Flickr, Foursquare, Skype, Gmail gibi en çok bilinen sitelerden sizinle alakalı bütün bilgileri silen bu web sayfaların bu dönem çok rağbet gördüğü, hatta yoğunluktan dolayı zaman zaman beklemeniz gerektiği belirtiliyor. Geçmişini silmek isteyenlere önemle duyurulur.

Hiç yorum yok: