15 Ocak 2012 Pazar

Üniversitede Okurken İş Hayatına Hazırlık Yapmak

Bir insan kaynakları uzmanı değilim ama 12 senedir çalıştığımdan dolayı iş hayatının beklentilerini az çok bilen, şirketimde iş başvurularında ön görüşmeleri yapan, üniversiteli gençlerle zaman zaman biraraya gelen ve "İş Dünyası Hakkında Kimsenin Anlatmadıkları" adında bir eğitim veren birisi olmamdan dolayı konuyla ilgili birçok şey söyleyebileceğime inanıyorum. Üniversitelerde faklı konularda seminer yaptıktan sonra genç arkadaşlarımızın sorularını cevaplamaya ve onlara olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Amacım ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine sonsuz güvendiğim kardeşlerimizin zamanında bizlerinde yaptığı hataları yapmamaları ve kendilerini en iyi şekilde geliştirmeleridir. Bazı şeylerin kitaplarda yazmadığını, onlara tecrübeli birilerinin ışık tutması ve destek olması gerektiğini düşünüyorum.

İş hayatında rekabet gün geçtikçe arttığından dolayı işverenler üniversite yıllarında kendisine en iyi katkıyı sağlamış ve en iyi yetiştirmiş kişileri almaya özen göstermektedirler. Bu yüzden üniversite yıllarında aşağıdaki konularda öğrenci kardeşlerimiz ne kadar aktif olurlarsa onlar için o kadar artı puan olacaktır. Buna göre aklıma ilk gelenleri aşağıda paylaşıyorum, eklemeler yapıp zenginleştirirseniz çok mutlu olurum.



• Sivil toplum kuruluşlarına üyelik : İş dünyasından çevre kazandırır, güzel bir deneyim ve özgeçmişinizde sizin için güzel bir referans olur.

• Üniversite kulüplerinde aktif çalışma: Bölümünüzle alakalı veya ilginizi çeken konuyla ilgili bir kulüpte çalışmanız faydalı olacaktır.

• Haftalık ve aylık dergileri takip etmek: Güncel konuları takip etmeniz çok önemlidir.

• İlginizi çeken seminerlere katılım: Her üniversitede yapılan ücretsiz bir çok seminer düzenleniyor. Bunlara katılarak yeni bir şey öğrenebilir ve yeni insanlarla tanışırsınız.

• Her yaz tatilinde farklı sektörlerde staj: Staj iş hayatını tanımak için önemli bir deneyimdir. Farklı sektörlerde/departmanlarda yaparsanız ileride ne istediğinizle ilgili fikir verir. Ayrıca staj yapılan yerde başarılıysanız mezun olduğunuzda çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.

• Bulabilirseniz part time çalışma: Derslerinizi ihmal etmeden haftanın belirli günleri çalışmak sizin için çok büyük bir deneyim olacaktır. İşveren firmadaki yöneticiler sizin için ileride referans olabileceği gibi burada iş hayatına da başlayabilirsiniz

• Mümkünse kısa süreli yurtdışı deneyim

• Yabancı dil konusunda ve bilgisayarda uzmanlaşmak: Yabancı dil artık olmazsa olmaz bir şart olmuştur ve buna hakim olmak günümüzde çok önemlidir. Ayrıca Microsoft programlarını iyi bilmek iş yaparken size zaman kazandırır.

• Hobiler edinmek: İş hayatında her profesyonelin mutlaka bir hobisi vardır o yüzden ne kadar erken bir hobi edinirseniz sizin için o kadar iyi olur.

• Bolca sunum yapmak ve bu konuda pişmek: İş hayatında birçok kere sunum yapacaksınız, buna şimdiden hazırlıklı olun.

• Her konuda biraz bilgi sahibi olmak, bir konuda en iyi olmak: Her konuyu bilmenize gerek yok ama bir konuda herşeyi bilmelisiniz

• Bir kariyer hedefi belirlemek: Hayata dair kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizin mutlaka olması gerekmektedir.

4 yorum:

Umut Akdaş dedi ki...

Şu an üniversitede okuyan arkadaşlara neredeyse bire bir bu önerilerde bulunuyorum, çok güzel tespit ve öneriler :) Elinize sağlık.

Tuğçe dedi ki...

Öneriler çok güzel ve alışkanlık haline getirilmesi gereken öneriler de var.
Ben şunu eklemek istiyorum."Üretmek"
Bu dediklerinizi yapan ama tembelliğe, kolay yoldan para kazanmaya ulaşmak isteyen kişiler tanıdım.
Üniversite yıllarında insan daha bir cesaretli oluyor. Ama son sınıfa yaklaştıkça ve mezun olunca biraz daha garantici bakıyor hayatına. Kurulu bir düzen de çalışmak istiyor, 'işime gideyim geleyim, para mı da kazanayım ' mantığına gidiyor.O yüzden bu tecrübeleri kendi işlerini kurarak sonuca götürmeleri gerekir.Veya girdikleri bir işe değer katarak da sonuca götürebilirler.
Çok konuştum sanırım ben de bir blog yazısı yazsam iyi olacak :)

Emine Gökce dedi ki...

Güzel öneriler ve biri hariç hepsini hayata geçirdim gibi,o da sunum yapmak.Sunum yapmak gerçekten önemli;kendini doğru şekilde ifade etmek,konuşma becerisi geliştirmek,topluluk önünde konuşurken heyecanlanmamak-dinleyiciyi anlattıklarna bağlamak ve sıkmamak,en önemlisi de iş hayatında mutlaka gerekli ve karşılaşılacak bir durum.Ama malesef nerede sunum yapacağm ve kendimi bu konuda nasıl geliştirebilirim bilmiyorum :)

Murat Erdör dedi ki...

Emine Hanım şu anda çalışıyormusunuz veya okuyormusunuz bilmiyorum ama okuldaki projelerde sunumlar yapıp kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Çalışıyorsanız ve sunum yapılacak bir işiniz yoksa üye olduğunuz STK'larda veya derneklerde bu tip sunumlarda aktif rol alabilirsiniz.